• DO POZORNOSTI!

          • OZNAM!

            Vážení rodičia, 

            oznamujeme Vám, že z dôvodu ohlásených extrémnych teplôt v dňoch 21. a 22. júna 2021 bude v našej škole skrátené vyučovanie nasledovne: 1. až 4. ročník končí 4. vyučovacou hodinou o 11.35 hod. Činnosť a organizácia v ŠKD bude pokračovať v nezmenenom režime.

            Milí rodičia, nakoľko podľa predpovede počasia budú naďalej vysoké denné teploty, pokračujeme v skrátených hodinách do konca týždňa – piatok 25.06.2021.

            Ďakujeme za pochopenie. Mgr. Lívia Kuchtová, riad. školy. 

             

          • Workshop - z projektu Na každej škole záleží

          • Dňa 7.júna 2021 popoludní sa v našej škole uskutočnil workshop k projektu Na každej škole záleží, ktorý viedla Zuzana Labašová, lektorka globálneho vzdelávania a kritického myslenia z Komenského inštitútu.

            Zuzana je psychologička a na workshope nám priblížila rôzne aktivizačné metódy, ktoré žiakov vtiahnu do procesu učenia, rozvíjajú kritické myslenie a prezentačné schopnosti prostredníctvom literárneho textu. Učenie sa následne stáva aktívnou snahou namiesto pasívneho prijímania, čím sa zaručí väčšia miera zapamätaného učiva. Taktiež je spoluautorka metodickej príručky “Komu patrí zem”, ktorá ponúka desiatky aktivít na environmentálne a spoločenské témy súčasnej spoločnosti. 

            Workshopu sa zúčastnil pedagogický kolektív ZŠ Bešeňov a pani učiteľky z Materskej školy Bešeňov.

            Mgr. Lívia Kuchtová, riaditeľka školy.

          • Enviropátračky - Klíma a počasie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Enviropátračky - Klíma a počasie.

            V rámci ŠKD sa počas mája deti - členovia klubu Žitava v rámci enviromentálneho projektu Strom života v súlade s ročným plánom enviromentálnej výchovy na našej škole zapojili do súťaže Enviropátračky – Klíma a počasie, v ktorej plnili tieto úlohy:

            POZOROVANIE POČASIA

            Od 17.5. do 21.5. deti pozorovali predpoveď počasia a porovnávali ju s aktuálnym počasím. Počasie zakresľovali pomocou piktogramov. Každý deň o 15.00 hod merali teplotu v exteriéry a zapisovali ju pomocou stĺpcových grafov z lega. Na konci týždňa vyhodnotili pozorovanie počasia.

            ODKIAĽ VIETOR FÚKA

            Deti s pomocou pani vychovávateľky vyrobili smerovú družicu so svetovými stranami, na ktorú priviazali stuhy a umiestnili ju na školskom dvore. Počas piatich dní zaznamenávali smer vetra a porovnávali ho s predpokladom.

            DRUHY OBLAKOV

            Pani vychovávateľka si pripravila prezentáciu o tom ako vznikajú oblaky, ako sa dá pomocou oblakov predpovedať počasie a predstavila deťom typy oblakov. Následne si vyrobili vzorkovník oblakov.

            POSTER – ZACHRÁŇME ZEM

            Noel Malý a Patrik Seres vytvorili poster s názvom Zachráňme Zem. Výtvarne znázornili a opísali problémy, ktoré Zemi spôsobujú ľudia spracovali odporúčania na záchranu planéty.

            METEOROLOGICKÉ VÝSTRAHY

            V úvode aktivity si deti pozreli prezentáciu o extrémnych zmenách počasia a diskutovali o probléme. Rozdelili sa do skupín a zadefinovali  rady a odporúčania ako sa na takéto počasie pripraviť. Zo svojich prác vytvorili plagát, ktorý doplnili obrázkami.

            Bc. Monika Dabrowska

          • Medzinárodný deň detí

          • V triede 2. a 4. ročníka sa začal MDD maratónom spoločenských a zábavnych hier. Žiaci si navzájom predstavili svoje obľúbene hry a potom to už začalo. Activity, Veža, Ubongo, Double, Pexeso, Počítanie a rôzne iné zábavné aktivity sa hrali do 9.30. Všetci sme da dobre zahrali a už sme sa aj chystali na dobrú 

          • 23.apríl - Svetový deň knihy a autorských práv

          • Žiaci 2. a 4. ročníka si tento výnimočný deň pripomenuli v našej školskej knižnici.

            Dozvedeli sa, že UNESCO na svojom 28. zasadaní roku 1995 prijalo rezolúciu, ktorou sa 23. apríl stal Svetovým dňom knihy a autorských práv.

            S myšlienkou podporiť takýmto spôsobom status knihy a upozorniť zároveň na problematiku autorskej legislatívy prišla španielska vláda. V španielskom Katalánsku bol totiž zvyk na sviatok sv. Juraja obdarovať ružou všetkých tých, ktorí si kúpili knihu.

            23. apríl je dňom, ktorý bol však zvolený i symbolicky ako spomienka na takých literárnych velikánov ako Miguel de Cervantes Saavedra či William Shakespeare, ktorí v roku 1616 presne v tento deň zomreli. 

            Potom sme s radosťou siahli po knihách, ktoré žiaci majú rozčítané. Druháci i štvrtáci si knihy navzájom predstavili a prečítali z nich ukážky. 

            Mgr. Lívia Kuchtová

          • Deň Zeme v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme v ŠKD.

            Každý rok 22. apríla je Deň Zeme. Je to ekologicky motivovaný sviatok, kedy sa snažíme v oveľa väčšej miere poukazovať na ničenie a znečisťovanie životného prostredia a možnosti jeho ochrany. Aj naše šikovné deti sa zamysleli nad tým, ako môžu chrániť životné prostredie, aby ostalo krásne a čisté aj pre budúce generácie. V ŠKD mali pripravené rôzne aktivity, ktoré s radosťou a hravo zvládli. A. Šimonová

          • MATEMATICKÝ KLOKANKO

          • Naši žiaci sa zapájajú do rôznych vedomostných súťaží. Jednou z nich je aj najväčšia matematická súťaž na svete Matematický Klokanko, ktorú riešili žiaci 1. ročníka až 4. ročníka dňa 20.4.2021. Žiakom sa na Klokanovi páči, že

            • obsahuje zaujímavé a nie príliš náročné úlohy zo všetkých kútov planéty
            • má jednoduché pravidlá
            • riešia rovnaké úlohy ako milióny žiakov na celom svete
            • zabavia sa a niečo nové sa naučia 

            Na každého účastníka čakajú zaujímavé úlohy, diplom, darček a na päť šťastlivcov aj mobil.

            Mgr. Straňáková a Mgr. Kuchtová

          • Deň Zeme v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme v ŠKD.

            Naše šikovné deti z ŠKD v rámci Dňa Zeme čistili prírodu v okolí rieky Žitava. Počasie nám prialo, slniečko nás zohrievalo a my sme urobili kus užitočnej práce pre záchranu našej planéty. A.Šimonová

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese, ktorý je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Školské kolo sa v našej škole realizovalo 15. apríla 2021. Súťažilo 9 žiakov v 2 kategóriách - v prednese poézie a v prednese prózy.

            1. miesto v prednese poézie získala žiačka 4. ročníka Simonka Kurdiová a 1. miesto v prednese prózy získal žiak 2. ročníka Leonard Šimko. Obaja žiaci našu školu budú reprezentovať na obvodnom kole v Nových Zámkoch. 

            Poézia:2. miesto - Natália Kečkéšová, 2. ročník 

            Próza: 2. miesto - Zara Tóth, 3. ročník, 3. miesto - Alex Bartal, 2. ročník

            Všetkým zúčastneným žiakom a ich pedagógom ďakujeme za svedomitú prípravu a oceneným srdečne blahoželáme.            Mgr.  Lívia Kuchtová, riad. školy.   

          • Pytagoriáda

          • Aj tento školský rok sme mali úspešných riešiteľov školského kola Pytagoriády, ktorí boli pozvaní do okresného kola. Okresné kolo sa uskutočnilo online formou a zúčastnili sa ho žiaci tretieho ročníka: Adam Kunka, Noel Malý, Patrik Seres a Zara Tóth. Pripravovala ich pani učiteľka Mgr. Valéria Straňáková. 

          • Usmernenie k podmienkam prezenčného vzdelávania žiakov

          • Vážení rodičia!

            Vzhľadom k súčasnej pandemickej situácii si Vás dovoľujeme upozorniť, že

            1. rodič, ktorého dieťa sa prezenčne vzdeláva v škole,  každých 7 dní podáva škole

                - Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti (na stránke školy)

                - Kópiu negatívneho testu jedného z rodičov (platného 7 dní);

             

            2. negatívny test nepredkladajú rodičia, ktorí:

                - prekonali COVID-19 a neuplynuli 3 mesiace od ich (pôvodného) pozitívneho testu

                - sa preukážu potvrdením o zaočkovaní 2.vakcínou proti COVID-19, od ktorej uplynulo najmenej 14 dní;

             

            3. v prípade, že je rodič v karanténe z dôvodu kontaktu s pozitívne testovanou osobou (na COVID-19), jeho dieťa NENASTUPUJE na prezenčné vzdelávanie, pokým neuplynie celá karanténa rodiča i napriek jeho negatívnemu testu;

            toto sa týka aj

            • zaočkovaných rodičov (a ich detí) 2. dávkou vakcíny
            • rodičov po prekonaní COVID19.

            Ďakujeme za pochopenie!

          • DEŇ VODY

          • 1.a 3.ročník

            Deň vody svojimi aktivitami oslávili aj prváci a tretiaci. Najprv čítali text o vode, kde sa dozvedeli nové informácie. pracovali s pracovnými listami. Potom vo vodnom kráľovstve počítali s rybičkami. Pozreli si krásny príbeh Kolobeh vody v prírode. Na záver si preverili svoje vedomosti v obrázkovej skladačke.

          • Deň vody v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody v ŠKD.

            Dňa 22. marca si deti v ŠKD, pripomenuli Deň vody. Hravou formou zábavných aktivít riešili kvízy o vode a vyrobili plagát zobrazujúci význam vody pre prírodu a život človeka. Pripomenuli si, že voda je nevyhnutná pre život na našej zemeguli a že si ju musíme vážiť.

            Bc. Andrea Šimonová

          • 22.marec: Svetový deň vody


          • 💙Svetový deň vody💙 si pripomíname 22.marca každý rok aj v našej škole. 💙Žiaci 2. a 4.ročníka mali tematické vyučovanie, kde prostredníctvom aktivizujúcich metód riešili úlohy zamerané na 💙Deň vody.💙Nechýbal brainstorming, motivačný film o vodičke, aktívne počúvanie, čítanie s porozumením, matem.úlohy na tvorivosť. 💙Spätná väzba, relaxačná chvíľka, dodržiavali pitný režim zdravou a čistou vodičkou.💙

            Mgr. Lívia Kuchtová