• 🥀🌼🌸🌺 Arborétum Mlyňany 🌱🌲🌴🌳

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 🥀🌼🌸🌺 Arborétum Mlyňany 🌱🌲🌴🌳.

            Záhradník, priateľ záhrady, dendrológ i majiteľ tu získajú dojmy, aké im neposkytne nijaká iná záhrada v Strednej Európe.“

            (C. K. Schneider)

            Na exkurzii dňa 17.5.2022 v Arboréte Mlyňany sa žiaci dozvedeli zajímavosti z histórie o zakladateľovi Arboréta Mlyňany:

            1892

            Štefan Ambrózy-Migazzi (*5.3.1869 - † 31.8.1933) založil Arborétum Mlyňany (Malonya) ako prvý vždyzelený parkový objekt v strednej Európe (Semper Vireo) v podraste dubovo-hrabového lesa na ploche približne 40 ha. Novoklasicistiký kaštieľ (veža dokončená v roku 1905).

            Prešli si viacerými náučnými chodníkmi, kde obdivovali a objavovali expozície drevín z rôznych kútov sveta. Napriek počasiu sa exkurzia vydarila a prišli sme do školy plní nezabudnuteľných spomienok.

             

             

          • Moje ľudské práva.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Moje ľudské práva..

            Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže Moje ľudské práva 2022 na tému " Želám si, aby sme nemysleli len na seba, ale aj na ostatných okolo.

            Cieľom súťaže je šírenie povedomia o ľudských právach a nediskriminácii. Naši kreatívni žiaci veľmi dobre vystihli tému súťaže a vytvorili originálne výtvarne diela.

            Bc. Monika Dabrowska

          • FÍHA DÝHA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album FÍHA DÝHA.

            Naša škola sa zapojila do projektu FÍHA DÝHA.

            Projekt, ktorý vznikol v Českej republike zamieril aj na Slovensko. Podporuje povedomie žiakov o kvalite prírodných materiálov nielen v rámci vyučovania a záujmových krúžkov, ale aj v praktickom živote.

            Drevo býva často nezmyselne nahradzované plastami a umelými materiálmi, preto je dôležité vracať sa späť k prírode. Dyha je veľmi tenký plát dreva, ktorý vzniká krájaním alebo lúpaním kmeňa.

            Žiaci pracujúci s dyhou získajú nielen znalosti o danom materiáli, ale vyskúšajú si manuálnu prácu s dyhou. Zdokonalia svoju zručnosť a podporia rozvoj fantázie.

            Žiaci 2.a 4. ročníka si v rámci pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy vyskúšali prácu s dyhou a vytvorili originálne diela.

            Výrobky žiakov a ďalšie využitie materiálu z projektu budeme pravidelne v albume aktualizovať.

            Bc. Monika Dabrowska

          • Deň matiek

          • Deň matiek sme oslávili v našej škole 11. mája 2022. Žiaci si pod vedením pani učiteliek, pani vychovávateliek pripravili pre svoje mamy, staré mamy pestrý kultúrny program. Zaspievali krásne piesne, recitovali básne, zahrali scénky i divadielko. Svoj pohybový talent predviedli dievčence v tanci so stuhami, zahanbiť sa nenechali ani chlapci pri hokejovom tanci. Moderné tance si vyslúžili veľký potlesk od prítomných hostí. Záverečnou piesňou Mama je mama sa kultúrny program ukončil. Deti odovzdali svojim mamičkám darčeky a pán Šimko sa poďakoval v mene rodičov celému pedagogickému kolektívu za krásny kultúrny zážitok. ĎAKUJEME.

          • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svätoplukovo kráľovstvo ožíva.

            Svätoplukovo kráľovstvo ožíva.

            Naši kreatívni žiaci sa v rámci výtvarnej výchovy zapojili do XIII. ročníka celoslovenskej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva. Súťaž povzbudzuje k budovaniu národnej hrdosti a k vlastenectvu, pestuje vzťah k tradícii a tvorivo rozvíja kultúrne povedomie. Orientuje pozornosť na aktuálne témy našej spoločnosti a významné historické medzníky.

            Žiaci výtvarne spracovali témy:

            Bol Svätopluk kráľ?

            Tri prúty Svätopluka ako symbol dnešnej doby

            Svätopluk a Nitra

            Sila slova a sila meča ako odkaz Svätoplukovho kráľovstva

            Cyril a Metod a ich nasledovníci

            Blahoželáme Alexovi Bartalovi, žiakovi 3. ročníka, ktorý sa umiestnil v rámci Slovenska na krásnom 3. mieste. Diplom a cenu si prevzal na slávnostnom vyhodnotení súťaže 29.4.2022 v sídle Matice slovenskej v Nitre z rúk jej zakladateľa a predsedu odbornej komisie PhDr. PaeDr. Martina Bodisa, PhD.

            Bc. Monika Dabrowska